Ett växande familjeföretag
Björkens gård har gått vidare från generation till generation.
Vår historik tar sats från 1800-talets början på Bjärkböndren i Kronoby, men begreppet Björkens fanns långt före nämnda personer var aktiva. Platsen är ett gammalt lantbruksställe som på 1800-talet ägdes av Jakob och Johanna Björk. Gården övertogs av sonen Wilhelm och hustrun Irene Björk och gick sen i sin tur vidare till Jarl och Myrna Björk.
Generationerna före oss hade alla mjölkproduktion.
Alla har gjort sitt absolut bästa för att Björkens skulle överleva till nästa generation. Vi ser med Tacksamhet på våra föregångare.
Den stora förändringen kom 1989 när det var dags för Jarl och Myrnas son Steve och hans fru Marianne att ta över lantbruksstället.
Vi hade på haden jordbruksmark, skog och byggnader, men inga djur fanns på gården. Vad vi skulle fortsätta med var öppet och mycket osäkert men efter moget övervägande bestämde vi oss för grisuppfödning eftersom vi ville fortsätta med skötsel av djur.
När beslutet hade fattats gick det snabbt. De första unggyltorna kom till gården 22 december 1989. Egentligen skulle de komma efter julen, men Steve och Marianne var ivriga att får börja sin grisuppfödning.
Verksamheten löpte bra och vi började se utvecklingsmöjligheter. År 1995 kom EU-inträdet och situationen förändrades. För att klara förändringen måste vi expandera och öka produktionen och i samma svep väcktes intresse för att börja ta fram egna produkter. För att klara av att starta en egen köttförädling behövde vi hjälp och råd. Vi anlitade experter samt gjorde även gårdsbesök till andra som redan gått igenom samma process. Vi fick snabbt veta att gården var för liten för att få det att går runt ekonomiskt. Under den här tiden så började även sönerna Jonas och Mats visa intresse för jordbruksarbete och djurskötsel. Att nuvarande gård inte var tillräckligt stor blev ännu mera tydligt.
Det dröjde år av planering och byggande ända fram till våren 2005 då Björkens Svingård Ab var färdig att tas i bruk i Kronoby. Våra söner Jonas och Mats hade hela ansvaret där från första början. Efter den här förstoringen var det igen dags att kolla med experterna. Har vi nu en tillräckligt stor gård för att börja med eget köttförädlingsföretag? Vi fick grönt ljus och det var dags att börja planera nästa utvecklingsfas. Ett eget köttförädlingsföretag.
Tre år senare 2009 stod Björkens nya köttförädlingsföretag i Karleby klart att tas i bruk och de första fem grisarna slaktades. Spännande tider var på kommande med att utveckla nya produkter. År 2010 förstorades även lantbruksstället i Kronoby.
Året är 2015 hade det gått 26 år sedan Marianne och Steve tog över gården i Kronoby och det var nu aktuellt med att nästa generation att ta över. Nu var det Jonas och Mats tur att ta över Björkens lantgård i Kronoby. Steve och Marianne behövde ej längre ensamma ha största ansvaret.
Björkens köttförädlingsföretag har en stadig tillväxt och nya produkter utvecklas hela tiden. År 2020 förstorades även företaget i Karleby med en packningsmaskin.Tack vare den kunde Björkens förverkliga kundernas önskan med nya behändigare förpackningar.
Hur framtiden ser ut det vet ingen, men verksamheten är i ständig utveckling. Vi ser ljust på framtiden.