3 msk olivolja
3 vitlökskflyftor
En handfull färska örter (timjan, rosmarin, salvia)
500 g grisfilé
4+2 dl vitt vin
salt och peppar
1 tärning kycklingbuljon
2 dl vispgrädde
Värm oljan i en stor gryta, tjockbottnad kastrull eller stekpanna med hög kant.
Grovhacka örterna samt skala vitlöken och hacka den.
Häll olivolja i grytan och fräs örterna och vitlöken ca. 1 minut.
Lägg grisfilén i grytan och stek den tillsammans med örterna ca. 5 minuter på var sida så att den är brun runtom.
Ta steken ur pannan och ställ den till sidan.
Häll 4 dl vin i stekpannan och koka upp.
Sänk värmen och lägg i köttet igen. Salta och peppra köttet och stek köttbiten på medelvärme under lock. Sväng köttbiten var 10:e minut så att den blir genomstekt.
Stek i ca. 45 minuter eller tills köttet är genomstekt. Blir det för torrt i pannan kan du hälla i mera vin eller vatten.
Ta köttet från panna igen och ställ det till sidan.
Rör i lite mer vin i stekpanna ifall stekskyn har blivit för torrt och rör om så att allting blandas och allt som fastnat i pannan kommer lös. Koka en minut.
Rör ner kycklingbuljongen.
Häll i grädden och rör om och låt et koka på svag värme. Smaksätt med salt och peppar.
Skär kötet i skivor och lägg ner dem i såsen och låt det sjuda på svag värme.
Servera med valfritt tillbehör som t.ex. rucola med balsamico och blåbär samt potatis.
0 kommentarer