Grisfilé med ört- och vitvinssås

28 augusti, 2017

3 msk olivolja
3 vitlökskflyftor
En handfull färska örter (timjan, rosmarin, salvia)
500 g grisfilé
4+2 dl vitt vin
salt och peppar
1 tärning kycklingbuljon
2 dl vispgrädde
Värm oljan i en stor gryta, tjockbottnad kastrull eller stekpanna med hög kant.
Grovhacka örterna samt skala vitlöken och hacka den.
Häll olivolja i grytan och fräs örterna och vitlöken ca. 1 minut.
Lägg grisfilén i grytan och stek den tillsammans med örterna ca. 5 minuter på var sida så att den är brun runtom.
Ta steken ur pannan och ställ den till sidan.
Häll 4 dl vin i stekpannan och koka upp.
Sänk värmen och lägg i köttet igen. Salta och peppra köttet och stek köttbiten på medelvärme under lock. Sväng köttbiten var 10:e minut så att den blir genomstekt.
Stek i ca. 45 minuter eller tills köttet är genomstekt. Blir det för torrt i pannan kan du hälla i mera vin eller vatten.
Ta köttet från panna igen och ställ det till sidan.
Rör i lite mer vin i stekpanna ifall stekskyn har blivit för torrt och rör om så att allting blandas och allt som fastnat i pannan kommer lös. Koka en minut.
Rör ner kycklingbuljongen.
Häll i grädden och rör om och låt et koka på svag värme. Smaksätt med salt och peppar.
Skär kötet i skivor och lägg ner dem i såsen och låt det sjuda på svag värme.
Servera med valfritt tillbehör som t.ex. rucola med balsamico och blåbär samt potatis.

0 kommentarer

Rostade rotsaker med skivad grissida

Rostade rotsaker med skivad grissida

Rostade rotsaker med skivad grissida 4 potatis1 rödbeta4 morötter1 palsternacka3 matskedar honung4 msk oolivoljaSalt och pepparett par kvistar rosmarin1 paket...

Röd curry med griskött och curry

Röd curry med griskött och curry

  Röd curry med griskött och kokosmjölk   1 msk olja1 msk sojasås2 dl cashewnötter2 röda paprika3 st morötter2 vitlöksklyftor2 cm ingefära3...