Kasvava perheyritys

 

Björkensin maatila on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Jakob ja Johanna Björk

Historiamme alkaa 1800-luvun alussa Bjärkböndrenissä Kruunupyyssä, mutta Björkens käsite oli olemassa jo kauan ennen kuin mainitut ihmiset olivat aktiivisia. Paikka on vanha maatila, jonka omistivat 1800-luvulla Jakob ja Johanna Björk. Tilan ottivat vastaan heidän poikansa Wilhelm Björk ja hänen vaimonsa Irene Björk ja sen jälkeen tilan ottivat vastaan Jarl Ja Myrna Björk..

Wilhelm ja Irene Björk

Meitä edeltävillä sukupolvilla kaikilla on ollut maidontuotantoa.

Jarl ja Myrna Björk.

Kaikki ovat tehneet parhaansa että Björkens selviytyy seuraaville sukupolville. Olemme kiitollisia edeltäjillemme.

Suuri muutos tapahtui vuonna 1989, silloin oli aika Jarl ja Myrnan poika Steve ja hänen vaimonsa Marianne ottaa tila haltuun.

Meillä oli peltoja, metsää ja rakennuksia, mutta ei yhtään eläintä. Toiminnan jatkaminen oli hyvin epävarmaa. Pitkän harkinnan jälkeen päätimme siankasvatuksesta, koska halusimme jatkaa eläinten pitoa tilalla.

Kun päätös oli tehty, asiat alkoivat edetä nopeasti eteenpäin. Ensimmäiset possut tulivat tilalle 22 joulukuuta 1989. Tarkoitus oli että possut tulisivat vasta joulun jälkeen, mutta Marianne ja Steve olivat innokkaita aloittamaan siankasvatuksen.

Yritys pyöri hyvin ja aloimme nähdä kehitysmahdollisuuksia. Vuonna 1995 suomen liittyessä EU:hun tilanne muuttui. Jotta selviytyisimme muutoksesta, meidän oli laajennettava ja lisättävä tuotantoa. Samalla heräsi kiinnostus omien tuotteiden valmisistus.

Tarvitsimme apua ja tukea aloittaaksemme oman lihankäsittelylaitoksen. Keskustelimme asiantuntijoiden kanssa ja vierailimme muilla tiloilla, jotka olivat käyneet saman tilanteen läpi.

Aika nopeasti meille kerrottiin, että meidän maatila on liian pieni jotta se toimisi taloudellisesti.

Silloin myös poikamme Jonas ja Mats alkoivat osoittaa kiinnostusta maataloustyöhön ja eläinten hoitoon. Se että, nykyinen maatila ei ollut riittävän suuri kävi vielä selvemmäksi.

 

Tärkeimmät keskustelut ja suuret päätökset tehdään usein kotona keittiön äärellä.

Suunnittelu ja rakentaminen kesti vuosia kevääseen 2005, jolloin Björken Svingård Ab oli käyttövalmiina Kruunupyyssä.

Pojillamme Jonaksella ja Matsilla oli täysi vastuu alusta asti eläinten hoidosta.

Tämän laajennuksen jälkeen oli aika tarkistaa asiantuntijoilta, onko meillä nyt riittävän suuri maatila oman lihanjalostusyrityksen perustamiseksi. Meille näytettiin vihreää valoa, nyt oli aika suunnitella seuraavaa kehitysvaihetta, omaa lihanjalostusyritystä.

Kolme vuotta myöhemmin vuonna 2009 Kokkolassa oli Björkens lihanjalostusyritys käyttövalmiina ja ensinmäiset viisi sikaa teurastettiin. Edessä oli jännittävät ajat, kun sai alkaa kehittelemään uusia tuotteita. Vuonna 2010 myös Kruunupyyn maatilaa laajennettiin.

Vuonna 2015 oli kulunut 26-vuotta siitä kun Marianne ja Steve ottivat tilan haltuun Kruunupyyssä ja nyt oli aika siirtää tila seuraavalle sukupolvelle. Nyt oli Jonaksen ja Matsin vuoro ottaa tila haltuun. Steve ja Marianne eivät enää joutuneet olemaan yksin vastuussa.

Björkens Lihanjalostusyritys kasvaa tasaisesti ja uusia tuotteita kehitellään jatkuvasti. Vuonna 2020 Kokkolan yritystä myös laajennettiin pakkauskoneella, jonka ansiosta Björkens pystyy toimittamaan asiakkaille käteviä uudelleen suljettavia pakkauksia.

Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta liiketoiminta kehittyy jatkuvasti. Näemme valoisan tulevaisuuden.

 

Tässä on uusi sukupolvi.Täällä tärkeät keskustelut jatkuvat pöydän ympärillä.

 

1800
tammi 01

Björkens aloittaa

Björkens aloittaa

Historiamme alkaa 1800-luvulla.

1989
joulu 08

Sukupolven muutos

Sukupolven muutos

8.12 1989 Steve ja Marianne Björk ottivat tilan haltuun Kruunupyyssä sukupolvenvaihdoksen kautta. Sen mukana tuli maatalousmaat, metsät ja rakennukset, mutta ei eläimiä.

joulu 22

Ensimmäiset possut

Ensimmäiset possut tulivat maatilalle 22.12.1989

1995
tammi 01

Eu:hun liittyminen

Eu:hun liittyminen vuonna 1995 muutti tilanteen.Selviytyäkseen muutoksesta Björkensin oli laajennettava, että tilalle saataisiin enemmän possuja.

2005
huhti 01

Laajensimme jälleen

Björkens laajeni jälleen. Björkens Svingård Ab oli käyttövalmis keväällä 2005. Jonas ja Mats kantoivat vastuun yhdessä. He saivat vihreää valoa aloittaakseen oman lihanjalostusyrityksen.

2009
kesä 24

Lihankäsittelylaitos oli valmis

Lihankäsittelylaitos oli valmis

Lihanjalostusyritys valmistui Kokkolaan vuonna 2009. Ensimmäinen teurastus tehtiin 24.6.2009

2010
marras 09

Sian tuotanto kasvoi

Siantuotanto kasvoi jälleen Kruunupyyssä. Vuonna 2010 Björkens Gris Ab oli käyttövalmis.

2015
helmi 25

Uudet ajat Kruunupyyssä

Uudet ajat Kruunupyyssä

Uudet ajat koittivat Kruunupyyssä 25.2.2015, silloin Björkensillä oli sukupolvenvaihdoksen aika. Vaihdoimme onnellisesti sukupolvenvaihdoksen pojillemme Jonakselle ja Matsille.

2020
helmi 03

Laajennus Kokkolassa

Laajennus Kokkolassa

Kokkolan lihanjalostusyritys on uudistunut uudella pakkauskoneella, joka otettiin käyttöön helmikuussa 2020. Nyt voimme tarjota asiakkaillemme moderneja ja käteviä uudelleen suljettavia pakkauksia.