Kasvava perheyritys
Björkensin maatila on siirtynyt sukupolvelta toiselle.
Historiamme alkaa 1800-luvun alussa Bjärkböndrenissä Kruunupyyssä, mutta Björkens käsite oli olemassa jo kauan ennen kuin mainitut ihmiset olivat aktiivisia. Paikka on vanha maatila, jonka omistivat 1800-luvulla Jakob ja Johanna Björk. Tilan ottivat vastaan heidän poikansa Wilhelm Björk ja hänen vaimonsa Irene Björk ja sen jälkeen tilan ottivat vastaan Jarl Ja Myrna Björk..
Meitä edeltävillä sukupolvilla kaikilla on ollut maidontuotantoa.
Kaikki ovat tehneet parhaansa että Björkens selviytyy seuraaville sukupolville. Olemme kiitollisia edeltäjillemme.
Suuri muutos tapahtui vuonna 1989, silloin oli aika Jarl ja Myrnan poika Steve ja hänen vaimonsa Marianne ottaa tila haltuun.
Meillä oli peltoja, metsää ja rakennuksia, mutta ei yhtään eläintä. Toiminnan jatkaminen oli hyvin epävarmaa. Pitkän harkinnan jälkeen päätimme siankasvatuksesta, koska halusimme jatkaa eläinten pitoa tilalla.
Kun päätös oli tehty, asiat alkoivat edetä nopeasti eteenpäin. Ensimmäiset possut tulivat tilalle 22 joulukuuta 1989. Tarkoitus oli että possut tulisivat vasta joulun jälkeen, mutta Marianne ja Steve olivat innokkaita aloittamaan siankasvatuksen.
Yritys pyöri hyvin ja aloimme nähdä kehitysmahdollisuuksia. Vuonna 1995 suomen liittyessä EU:hun tilanne muuttui. Jotta selviytyisimme muutoksesta, meidän oli laajennettava ja lisättävä tuotantoa. Samalla heräsi kiinnostus omien tuotteiden valmisistus.
Tarvitsimme apua ja tukea aloittaaksemme oman lihankäsittelylaitoksen. Keskustelimme asiantuntijoiden kanssa ja vierailimme muilla tiloilla, jotka olivat käyneet saman tilanteen läpi.
Aika nopeasti meille kerrottiin, että meidän maatila on liian pieni jotta se toimisi taloudellisesti.
Silloin myös poikamme Jonas ja Mats alkoivat osoittaa kiinnostusta maataloustyöhön ja eläinten hoitoon. Se että, nykyinen maatila ei ollut riittävän suuri kävi vielä selvemmäksi.
Suunnittelu ja rakentaminen kesti vuosia kevääseen 2005, jolloin Björken Svingård Ab oli käyttövalmiina Kruunupyyssä.
Pojillamme Jonaksella ja Matsilla oli täysi vastuu alusta asti eläinten hoidosta.
Tämän laajennuksen jälkeen oli aika tarkistaa asiantuntijoilta, onko meillä nyt riittävän suuri maatila oman lihanjalostusyrityksen perustamiseksi. Meille näytettiin vihreää valoa, nyt oli aika suunnitella seuraavaa kehitysvaihetta, omaa lihanjalostusyritystä.
Kolme vuotta myöhemmin vuonna 2009 Kokkolassa oli Björkens lihanjalostusyritys käyttövalmiina ja ensinmäiset viisi sikaa teurastettiin. Edessä oli jännittävät ajat, kun sai alkaa kehittelemään uusia tuotteita. Vuonna 2010 myös Kruunupyyn maatilaa laajennettiin.
Vuonna 2015 oli kulunut 26-vuotta siitä kun Marianne ja Steve ottivat tilan haltuun Kruunupyyssä ja nyt oli aika siirtää tila seuraavalle sukupolvelle. Nyt oli Jonaksen ja Matsin vuoro ottaa tila haltuun. Steve ja Marianne eivät enää joutuneet olemaan yksin vastuussa.
Björkens Lihanjalostusyritys kasvaa tasaisesti ja uusia tuotteita kehitellään jatkuvasti. Vuonna 2020 Kokkolan yritystä myös laajennettiin pakkauskoneella, jonka ansiosta Björkens pystyy toimittamaan asiakkaille käteviä uudelleen suljettavia pakkauksia.
Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta liiketoiminta kehittyy jatkuvasti. Näemme valoisan tulevaisuuden.