Grisfilé med ört- och vitvinssås

Grisfilé med ört- och vitvinssås

3 msk olivolja
3 vitlökskflyftor
En handfull färska örter (timjan, rosmarin, salvia)
500 g grisfilé
4+2 dl vitt vin
salt och peppar
1 tärning kycklingbuljon
2 dl vispgrädde
Värm oljan i en stor gryta, tjockbottnad kastrull eller stekpanna med hög kant.
Grovhacka örterna samt skala vitlöken och hacka den.
Häll olivolja i grytan och fräs örterna och vitlöken ca. 1 minut.
Lägg grisfilén i grytan och stek den tillsammans med örterna ca. 5 minuter på var sida så att den är brun runtom.
Ta steken ur pannan och ställ den till sidan.
Häll 4 dl vin i stekpannan och koka upp.
Sänk värmen och lägg i köttet igen. Salta och peppra köttet och stek köttbiten på medelvärme under lock. Sväng köttbiten var 10:e minut så att den blir genomstekt.
Stek i ca. 45 minuter eller tills köttet är genomstekt. Blir det för torrt i pannan kan du hälla i mera vin eller vatten.
Ta köttet från panna igen och ställ det till sidan.
Rör i lite mer vin i stekpanna ifall stekskyn har blivit för torrt och rör om så att allting blandas och allt som fastnat i pannan kommer lös. Koka en minut.
Rör ner kycklingbuljongen.
Häll i grädden och rör om och låt et koka på svag värme. Smaksätt med salt och peppar.
Skär kötet i skivor och lägg ner dem i såsen och låt det sjuda på svag värme.
Servera med valfritt tillbehör som t.ex. rucola med balsamico och blåbär samt potatis.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.